“Op deze manier kunnen we dichter tot elkaar komen”, zegt een van de medewerkers van Amerpoort. Samen met zo’n 25 collega’s woont ze de kick-offbijeenkomst van de VeiligPlus-aanpak bij. De dialoog over veiligheid komt op deze bijeenkomst al volop op gang. De vier teams die de komende maanden met de aanpak aan de slag gaan, zijn enthousiast.
Amerpoort is een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking in de regio Utrecht. Vier teams gaan hier aan de slag met de VeiligPlus-aanpak. De teams zijn uitgenodigd voor de kick-off om ‘op interactieve wijze kennis te maken met de dialoog over veiligheid’, zo kondigden projectleiders Eric-Pieter van Breukelen en Hilde Vrij de startbijeenkomst aan. De medewerkers komen in groten getale opdagen, ze passen net om de vier tafels die zijn klaargezet.
Bestuurder Paul Willems opent de bijeenkomst en vertelt: “Al langere tijd worden we op meerdere plekken in de organisatie geconfronteerd met zorgen over veiligheid en onveiligheid. Daarom past de VeiligPlus-aanpak bij ons. Het aantal incidenten terugdringen is niet het eerste doel, dat we met elkaar in gesprek gaan over onveiligheid, daar gaat het om.”
Vervolgens licht Eric-Pieter samen met Hilde het verloop van de middag toe. In groepen worden stellingen besproken die ook op de vragenlijst staan die bij de aanpak horen. Op tafel liggen vellen papier waarop vakken staan met de cijfers 1 tot en met 10. Met de Lego-poppetjes die Eric-Pieter van zijn zoontje heeft geleend, kunnen de deelnemers aangeven waar ze staan: van helemaal eens met de stelling tot helemaal oneens.
In de eerste groep zijn ze meteen unaniem. De stelling luidt: ‘In onze organisatie staat de veiligheid van de medewerkers op nummer één.’ Alle Lego-poppetjes gaan op zes: wel mee eens. “Er is zeker verbetering mogelijk”, licht een begeleider toe. “Een papieren calamiteitenmap bijvoorbeeld voor het geval het digitale systeem eruit ligt. Laatst was er brandalarm en een stroomstoring en wist ik niet wie ik kon bellen.”
‘In aanraking komen met verbale en fysieke agressie hoort nu eenmaal bij ons werk, het heeft geen zin om er met elkaar lang bij stil te staan’, luidt de volgende stelling. Deze roept emotie op in de tweede groep. “Agressie is onderdeel van je werk, maar dat wil niet zeggen dat je er geen last van kunt hebben”, zegt een medewerker. “En dat cliënten zomaar over grenzen kunnen stappen.”
In de volgende groep discussiëren ze over taakvolwassenheid. Deze hangt nauw samen met veiligheid. “Als je helemaal op elkaar bent ingespeeld, dan kun je alles tegen elkaar zeggen”, vindt een medewerker. Een ander is het oneens: “Je kunt elkaar nog zo goed kennen, maar dat wil nog niet zeggen dat je alles uitspreekt naar elkaar.”
Ook in de vierde groep spreken ze over de veiligheid binnen het team. Kun je alles bespreken in het team, vertrouw je elkaar genoeg? “Dit gaat over persoonlijk leiderschap en teamveiligheid”, zegt een stafmedewerker. “Dat laatste is nog belangijker dan het eerste.” De groep formuleert dan ook een nieuwe stelling: ‘We durven alles te bespreken omdat ons team veilig genoeg voelt.’
“Het was veel te kort!”, is de eerste reactie die Eric-Pieter krijgt met de plenaire terugkoppeling. Een andere deelnemer reageert: “We hebben lang over de eerste stelling gepraat en rustig naar elkaar zitten luisteren. Mooi was dat.” Ze wijst op het groepje Lego-poppetjes dat dicht bij elkaar op het papier staat. “We zijn dichter tot elkaar gekomen.”
Het volledige artikel download je hier.
Bekijk ook de vlog die Amerpoort zelf maakte over de kick-offbijeenkomst:
De VeiligPlus-aanpak is een initiatief van Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg (StAG), een samenwerkingsverband van werkgeversorganisatie VGN en werknemersorganisatie CNV Zorg & Welzijn, FBZ, FNV Zorg & Welzijn en NU'91. Voor meer informatie: www.arbeidsmarktgehandicaptenzorg.nl