De Zijlen in de provincie Groningen richt zich steeds meer op complexe zorg voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen en gedragsproblemen. Veiligheid is daarbij een belangrijk issue. Daar was De Zijlen dan ook volop mee bezig en de VeiligPlus-aanpak kwam als een welkome aanvulling. Erna Dolfing, locatiehoofd en Aanjager/Teamcoach, koos ervoor om in een van haar teams de VeiligPlus-aanpak in te stellen, als pilot. Ze vertelt hoe ze met haar team de diepte in ging.
“Het team had twee jaar geleden een heftige periode meegemaakt met veel incidenten”, vertelt Erna Dolfing. “Medewerkers voelden zich erg onveilig. Ik heb aan hen voorgesteld om de VeiligPlus-aanpak in te voeren. Het team greep dat met beide handen aan. Ze wilden graag nog een keer laten weten hoe ze zich gevoeld hadden in die periode. De eerste sessie ging dan ook over die incidenten. Ik voelde dat er veel onder water zat. Ze richtten zich heel erg op mij, de organisatie had in hun ogen gefaald en ze voelden zich alleen staan. Er kwam in de eerste sessie dus niet echt een gesprek op gang.”
Bij de tweede sessie droeg Erna zelf het onderwerp aan. Ze vroeg haar medewerkers of ze goed genoeg ingesteld waren op de steeds complexere zorg. Toen kwam de dialoog wel op gang. “De medewerkers gingen vooral met elkaar in gesprek en ik kon me meer als coach opstellen. Er zijn goede afspraken uit voortgekomen. De uitkomsten van de stellingen in de Veiligheidspeiling zijn gebruikt om de dialoog op gang te brengen.”
Erna is blij dat ze met de VeiligPlus-aanpak een extra tool in handen heeft waardoor ze verder kan met haar team. “We zijn weer bezig met het hier en nu in plaats van met incidenten die in het verleden hebben plaatsgevonden. We hebben geleerd van deze periode. De VeiligPlus-aanpak heeft ertoe bijgedragen dat het team in staat is te anticiperen op toekomstige situaties, pro-actief weet te handelen en hierbij de samenwerking zoekt met andere disciplines binnen de organisatie. Dat is de vooruitgang die het team geboekt heeft. Om die reden zijn de bezoeken van de bestuurder aan de werkvloer ook zo belangrijk. Het team voelt dat het onderwerp veiligheid breed gedragen wordt.”
Zelf krijgt Erna ondersteuning in Teamcoachingssessies. Vijf Aanjagers/Teamcoaches van De Zijlen oefenen met elkaar in gesprekstechnieken en observeren elkaar in tweetallen tijdens de sessies met de medewerkers. “Het is goed om feedback te krijgen op je rol en op wat er in je team gebeurt. Ik heb veel geleerd van die bijeenkomsten. Ik ben echt aan het groeien in het proces.”
Wel had Erna vooraf meer aandacht voor het team willen hebben. “Ik had bij de teamleden willen peilen: Hoe zijn jullie gespreksvaardigheden? Weet je hoe je een dialoog voert? Wat betekent het dat de teamcoach zich niet met de inhoud bemoeit en jullie het gesprek laat voeren? Als we de VeiligPlus-aanpak nog eens uitrollen, zou ik daar eerst een paar sessies aan wijden. Waarschijnlijk leidt dat tot een nog betere dialoog.”
“Zelf ben ik tijdens een dialoog met het team steeds beter in staat om uit de inhoud te blijven en medewerkers te coachen. Ik benoem wat ik zie en hoe ik me daarbij voel. Ik ben nieuwsgierig naar wat anderen vinden als er een idee wordt voorgedragen en vraag daar expliciet naar.
Aan het eind van de tweede sessie heb ik afspraken met het team kunnen maken. Eén daarvan is dat we een werkgroep vormen waarin we met elkaar bespreken wat er nog nodig is om cliënten met een complexe zorgvraag te kunnen begeleiden. De VeiligPlus-aanpak is een nieuwe manier om samen tot heldere afspraken komen. Bovendien is mijn relatie met het team verdiept. Ik sta niet boven het team, ik ben ook kwetsbaar op sommige momenten. Dat weten we nu, we leren elkaar steeds beter kennen.”
De VeiligPlus-aanpak is een initiatief van Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg (StAG), een samenwerkingsverband van werkgeversorganisatie VGN en werknemersorganisatie CNV Zorg & Welzijn, FBZ, FNV Zorg & Welzijn en NU'91. Voor meer informatie: www.arbeidsmarktgehandicaptenzorg.nl