De VeiligPlus-aanpak in het ambulante team van Harald van den Dool van Cello zorgt voor meer transparantie en openheid. Dat heeft niet alleen een positief effect op het gevoel van veiligheid binnen het team, maar ook op de communicatie met andere teams en met de gedragskundige Sara Barros da Silva.
Harald van den Dool, medewerker van het ambulant team van Cello in Vught, werkt met cliënten met een verstandelijke beperking en bijkomende gedragsproblemen. Zijn team biedt zorg aan cliënten die min of meer zelfstandig wonen. “Veiligheid was lang een ondergeschoven kindje in de organisatie”, vertelt Harald. “De VeiligPlus-aanpak was dan ook een welkom initiatief.”
Harald werd gevraagd om Aanjager te worden. “We hebben een redelijk jong team, ik ben van de oudere garde. Verder ben ik 26 jaar portier geweest, ik kan escalerende situaties signaleren en weet hoe te handelen.” De rol als Aanjager is Harald op het lijf geschreven. “Ik ben de organisatie dankbaar dat ik in die rol kon stappen en met het team kon bespreken hoe we het gevoel van veiligheid kunnen versterken.”
De sociale veiligheid binnen het team van Harald is goed, zo bleek uit de Veiligheidspeiling. De medewerkers voelen zich veilig bij elkaar. Minder veilig voelen ze zich als ze andere teams moeten ondersteunen. “Wij assisteren in de woongroepen als daar een escalatie is. We kennen die cliënten niet goed. In ons team hebben we gepraat over wat er nodig is om daar op een veilige manier te ondersteunen. Daar wil ik nu met de woongroepteams over in gesprek.”
Daarnaast merkt Harald verandering in de samenwerking met gedragskundige Sara Barros da Silva die aan het team verbonden is. “Voorheen werden de adviezen van Sara nog wel eens ter kennisgeving aangenomen, maar werd er verder niets mee gedaan. Doordat ook Sara meeging in de wens om opener met elkaar te communiceren, is dat ter sprake gekomen.”
“Cello heeft vooral een begeleidende functie”, licht Sara toe. “Maar cliënten hebben soms ook een behandelingsvraag. Wat is daarbij nodig en wat voor kennis wordt dan van de begeleiders verwacht? Ik praat vanuit mijn achtergrond erg snel in behandeltaal. Maar soms heeft het team heel concrete vragen. Het antwoord hoeft dan niet op ingewikkeld en theoretisch niveau. Tegelijkertijd wil ik ook een behandelklimaat creëren met het team.”
Sara merkte dat zij en het team niet op één lijn zaten. “We begrepen elkaar niet zo goed. Dat heb ik opengegooid in de vergadering. Ik heb gevraagd: ‘Hoe zit het, vertel het mij, ik ben net zo zoekend als jullie, laten we elkaar hierin vinden.’ Dat heeft zeker veel opgeleverd. Van feedback geven leren wij allemaal. Ook dat is veiligheid, kwetsbaarheden kunnen delen met elkaar.”
De gedragskundige gaf aan dat ze niet altijd pasklare oplossingen heeft, maar dat ze met het team wil meedenken. Er is nu veel meer transparantie. “We voelen ons als team gehoord”, vertelt Harald. “We sparren nu samen met Sara over situaties die zich voordoen in het ondersteunen van cliënten. Het heeft de relatie tussen het team en haar verbeterd.”
“Je kunt professionele conflicten hebben, maar die lossen we met elkaar op omdat we hetzelfde willen”, aldus Sara. “Wij hebben open met elkaar gesproken, waardoor we elkaar ruimte geven. Er is meer verbinding, er wordt meer met mij gedeeld. Ik krijg steeds meer zicht op de kwaliteiten van het team, en hun en mijn ontwikkelpunten. Zij hebben de behoefte om vooruit te gaan en ik ook. We zijn waar wij moeten zijn: in ontwikkeling.”
Zowel Harald als Sara zouden graag zien dat de dialoog doorgaat en verder verspreid wordt in de organisatie. “Ik denk dat dat ook gebeurt”, aldus Harald. “Onze sectormanager en bestuurder zijn heel betrokken bij de aanpak en dat opent deuren. Er ontstaat beweging in de organisatie waardoor we de dialoog clusterbreed kunnen voeren. De hele organisatie is daarbij gebaat.”
Ook Sara zou graag zien dat andere teams de dialoog over veiligheid invoeren. “Veiligheid is een van de belangrijkste thema’s waarmee wij werken. De VeiligPlus-aanpak maakt het mogelijk daarover het gesprek aan te gaan. Niet alleen over fysieke, maar ook over psychische veiligheid. Nu hebben we het daarover in het team. Je kunt je pas veilig voelen, als je het gevoel hebt dat je serieus genomen wordt.”
De VeiligPlus-aanpak is een initiatief van Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg (StAG), een samenwerkingsverband van werkgeversorganisatie VGN en werknemersorganisatie CNV Zorg & Welzijn, FBZ, FNV Zorg & Welzijn en NU'91. Voor meer informatie: www.arbeidsmarktgehandicaptenzorg.nl