De VeiligPlus-aanpak is een initiatief van Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg (StAG), een samenwerkingsverband van werkgevers en werknemers in de gehandicaptenzorg. De aanpak is ontwikkeld met inhoudelijke ondersteuning van Stichting IZZ. De VeiligPlus-aanpak is gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwde en in de praktijk getoetste aanpak: InDialoog.
Werken kan en moet veiliger
Sociale partners in de gehandicaptenzorg verenigd in StAG zijn gezamenlijk van mening dat het werken in de branche veiliger kan en moet. Dat leidt tot meer werkplezier, duurzaam inzetbare medewerkers en een verhoging van de kwaliteit van zorg.
Tijdens werkbezoeken die de StAG-werkgroep Arbo heeft afgelegd, werd dit beeld bevestigd en kwam naar voren dat communicatie hierin essentieel is. Op de werkvloer en tussen werkvloer en topmanagement is een continue dialoog nodig om met elkaar een veilig klimaat te genereren.
Vanuit de arbonetwerken in de gehandicaptenzorg is gevraagd om een integrale benadering van veiligheid, om zorgprofessionals te faciliteren bij het creëren van een veilige werk- en leefsituatie voor zichzelf én voor de cliënt. Dat heeft geleid tot een programma ‘Samen werken aan kwaliteit en veiligheid’.
De VeiligPlus-aanpak
Een van de activiteiten in het programma was het ontwikkelen van een aanpak die als zelfstandig product wordt aangeboden. Met de mogelijkheid om te worden begeleid met externe deskundigheid en tools via Stichting IZZ. De VeiligPlus-aanpak is ontwikkeld na afstemming met verschillende experts uit de branche op het gebied van veiligheid en met inhoudelijke steun van Stichting IZZ.
Wetenschappelijke onderbouwing
Na jarenlang wetenschappelijk onderzoek met Erasmus Universiteit Rotterdam naar gezond en veilig werken ontwikkelde Stichting IZZ de methodiek InDialoog. De methodiek leert organisaties stapsgewijs met elkaar in gesprek te gaan en zo het organisatieklimaat te verbeteren. Het organisatieklimaat blijkt namelijk de belangrijkste beïnvloedbare factor voor gezond en veilig werken.
De zeven belangrijkste effecten van InDialoog zijn:
1. Gezonder en veiliger organisatieklimaat
Teams ervaren meer aandacht voor hun eigen gezondheid en veiligheid binnen de organisatie. Zij voelen meer steun en betrokkenheid van bestuur, management en collega’s bij het verminderen van lichamelijke en geestelijke belasting.
2 .Groter zelforganiserend vermogen
Teams tonen meer eigen regie als het gaat om gezond en veilig werken. Ze nemen vaker zelf het initiatief om oplossingen te vinden voor zaken die gezond en veilig werken in de weg staan.
3. Medewerkers minder emotioneel uitgeput
Medewerkers voelen zich ook minder emotioneel uitgeput door het werk. Ze zijn minder geestelijk vermoeid en ervaren het werk als een minder zware emotionele belasting.
4. Gezonder en veiliger gedrag medewerkers
Teams gedragen zich gezonder en veiliger op de werkvloer. Medewerkers vertonen vooral vaker gedrag dat niet is vastgelegd in formele regels of procedures, maar dat wel bijdraagt aan een gezonde en veilige werkomgeving (bijvoorbeeld elkaar hulp bieden, luisteren of aanspreken).
5. Kwaliteit van zorg neemt toe
De kwaliteit van zorg die de teams leveren aan hun patiënten of cliënten is volgens de teamleiders verbeterd.
6. Medewerkers minder lichamelijk uitgeput
De gezondheid van medewerkers is verbeterd. Medewerkers voelen zich minder lichamelijk uitgeput door het werk. Ze zijn minder vaak moe na een dag werken en voelen dat hun lichaam het werk beter aan kan.
7. Het verzuim daalt
Het percentage medewerkers in de teams dat aangeeft te hebben verzuimd ligt 68,6% lager dan in teams die de aanpak niet hebben uitgevoerd.
Bekijk de resultaten in een oogopslag en download de factsheet