In de laatste stap draait het om het inbedden en verankeren van de dialoog in de dagelijkse werkpraktijk. Praten over veiligheid moet van tijdelijk project worden omgevormd tot normaal onderdeel van het werk.
Resultaat
Eindresultaat van deze fase is dat de dialoog een normaal onderdeel van het werk is geworden, dilemma’s worden besproken en successen worden gevierd. Er wordt geregeld geëvalueerd. De VeiligPlus-aanpak is verweven in de dagelijkse praktijk.
Activiteiten
a. Veiligheidspeiling vervolg
De Aanjager organiseert samen met de Ondersteuner geregeld een Veiligheidspeiling. Nieuwe peilingen worden input voor de teambijeenkomsten. Is de angst afgenomen? Voelen medewerkers zich veiliger? Successen worden gevierd en misschien wel beloond met bijvoorbeeld een certificaat of team incentive.
b. Veiligheidsdialoog vervolg
In teambijeenkomsten komt de Aanjager iedere keer terug op de dialoog en het thema veiligheid. Wordt de dialoog goed gevoerd? Hoe houden we de dialoog op gang? Hoe geven we die meer kwaliteit en inhoud? Hoe doen andere organisaties dat? Hoe is het gesteld met gevoelens van veiligheid en onveiligheid?
c. Veiligheidsronde vervolg
De Bezieler gaat door met zijn Veiligheidsronden, het is een regulier onderdeel van het werk geworden.
d. Veiligheidstool
Het Projectteam en de Aanjagers implementeren een tool om gevoelens van veiligheid of onveiligheid zichtbaar te maken. De Doeners kunnen zo individueel na iedere dienst laten zien welke kleurcode zij de dienst geven: groen, oranje of rood. Eenvoudig en doeltreffend. Hiermee komt een gesprek op gang over de, soms verschillende, veiligheidsbeleving. Belangrijk is dat waar mogelijk direct oplossingen worden besproken en doorgevoerd.