“Met veiligheid ben je nooit klaar. Als je er niet wekelijks aandacht aan geeft, verwatert het”, zegt Jaap de Bruin, voorzitter van de Raad van Bestuur van Prisma. De Brabantse organisatie biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een beperking en heeft veel kennis van veiligheid. Toch ziet De Bruin de VeiligPlus-aanpak als een waardevolle toevoeging. “Het is goed om je af te vragen wat je nog kunt leren.”
“We hebben in de organisatie al veel gedaan op het gebied van veiligheid. De rol van de bestuurder is hierbij heel duidelijk.
“Bestuurders hebben veel contact met de teams. We laten ons regelmatig inroosteren in een dienst. Ook al is dat tijdrovend, het is het meer dan waard. Je hoort uit de eerste hand waar medewerkers tegenaan lopen en met welk gedrag ze te maken hebben. Je ziet dat kinderen medewerkers krabben bijvoorbeeld. Dan zeg ik: ‘Accepteer je dat nou?’ ‘Ach, dat hoort erbij’, zeggen ze dan. Nee, dat hoort er dus niet bij.
Het is goed dat we ons gezicht laten zien. Medewerkers zien dat we oprecht interesse hebben in wat er speelt. Bij ons hoor je niet het verwijt dat ‘zij van boven’ niets weten van ‘wij op de werkvloer’. Als er een probleem is, is het een gemeenschappelijk probleem. Onze medewerkers voelen zich geruggesteund. We zijn net weer verkozen als de op één na beste werkgever in de sector. Dat zegt iets. Dan moet er veiligheid en vertrouwen zijn en een vangnet als er iets niet goed gaat. Dat is er bij ons.”
“Ik word regelmatig nog verrast: mensen zijn zaken als normaal gaan beschouwen terwijl ze niet normaal zijn. Vaak kun je de situatie pas weer helder krijgen als je er op afstand naar kijkt. Dat is voor medewerkers lastig, omdat zij een band hebben met cliënten. Maar als bestuurder kan ik dat wel. Dus als ik iets hoor of zie van agressie, reageer ik daar meteen op. Ik geef directe feedback. ‘Niet doen’, zeg ik, ‘je gaat over je eigen grenzen heen.’
Medewerkers schrikken daar soms van, maar dat is niet erg. Ik maak op zo’n moment wel een punt. En omdat ik dat doe als bestuurder komt dat des te meer binnen. Omdat ik het meen. Omdat ik me echt betrokken voel.”
De VeiligPlus-aanpak heeft veel overlap met zaken die wij in onze organisatie al doen op het gebied van veiligheid. Zaken waarvan wij zien dat ze werken. Het bevestigt dat de aanpak voor andere organisaties écht effect kan hebben. Ik raad andere organisaties dan ook aan om met de VeiligPlus-aanpak aan de slag te gaan. Ik verwacht er veel van, juist omdat de aanpak verder gaat dan signaleren. Het gaat over de directe dialoog over de praktijk, over situaties waar de medewerkers dagelijks mee geconfronteerd worden. Het gaat over direct praten over oplossingen. Wat je roept moet je dan wel waarmaken, het niet laten verzanden in beleidsmatige zaken. Daar werk ik dagelijks aan.”
De VeiligPlus-aanpak is een initiatief van Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg (StAG), een samenwerkingsverband van werkgeversorganisatie VGN en werknemersorganisatie CNV Zorg & Welzijn, FBZ, FNV Zorg & Welzijn en NU'91. Voor meer informatie: www.arbeidsmarktgehandicaptenzorg.nl